09 Eylül 2024 Pazartesi

Sosyal Medya

Son Eklenenler

Ramazan temiz duadır

Ramazan'ın faziletlerine vurgu yapan Kemal Özer, Ramazan'ın temiz bir dua ile açılan yeni bir sayfa olduğuna değiniyor. Özer, 'Oruç, kendini bilmeye, dostunun derdini anlamanın vereceği kalp ağrısına, yalandan, batıldan, riyadan sakınmaya niyetlenmektir' diyor.
19 Temmuz 2014 18:06
Ramazan bütün ruhaniyetiyle, rızkıyla, sevabıyla gelirken beraberinde 'Ramazan'da nasıl beslenmeli? İftarda sahurda nelere dikkat etmeli?' gibi soruları da getiriyor. Daha önce yayınladığı Deccal Tabakta, Şeytan Ye Diyor, Müslüman'ın Diyeti gibi kitaplarıyla tanıdığımız Kemal Özer, Hayy yayınlarından Ramazan Kitabı'nı çıkardı. Manevi yanını ortaya çıkarmasının yanı sıra neyi, nasıl yiyeceğimize de işaret ederek Ramazan'a kuşatıcı bir bakış açısıyla yaklaşan Özer'le Ramazan'ı konuştuk. Özer, 'Ramazan'da oruç farizasını yerine getirmeye niyet eden kul sadece açlığa ve susuzluğa değil nefsini bilmeye ve idrak etmeye ve nefsinin tutacağı oruca niyet etmiştir. O yüzden oruç, yalandan, riyadan, batıldan ve küfürden sakınmak demektir. Dahası oruç, bedenin ve nefsin susmasıyla kalbin muhabbete yaklaşması, açılması demektir. Kendini bilmeye, dostunun derdini anlamanın vereceği kalp ağrısına, hataları göğüslemekten gelecek güce ve nedametle akıtılacak olan gözyaşına niyet etmektir. Ramazan temiz dualarla temiz bir sayfa açmaktır' diyor.

Ramazan'da yayınlanan bazı kitapların derleme olduğuna dikkat çeken Özer, Ramazan Kitabı'nın son derece özgün bir çalışma olduğunun altını çiziyor.

FAZLA GIDA ZARARLI

Ramazan ayında sofralarımızın diğer günlerde kurulmuş sofralardan farklı olması gerektiğini söyleyen Özer, Ramazan gelince mutfaklardaki gıda çeşitliliğinin artırılmasının da sanılanın aksine yanlış olduğunu belirtiyor. Aksi halde ne beklenen yarar olacağını ne de yeterli gıdaya erişemeyenlerin halleri anlaşılabileceğini kaydeden Özer, Ramazan'ın yanlışlarını şöyle sıralıyor: 'Günümüzde olduğu gibi şatafatlı sofralar, gösteriş, riya, israf, kilolarımıza kilo almak, ürünleri fahiş fiyata satarak fırsatçılık yapmak, mutfaklara daha fazla gıda sokmak değildir Ramazan. Ramazan tefekkür etmek, arınmak, daha az yiyerek beden temizliği yapmak, daha fazla yardımlaşmak, daha yoğun ibadet, zekat, sadaka, iyilik, yetimleri daha fazla hatırlamak, yoksulu daha fazla

gözetmek, teravih, sahur, iftar, sohbet, muhabbet demektir. Bu sayede ruhu ve bedeni dinlendirmektir.'

PESPAYE BİR KÜLTÜR

'Eskiden kendimize göre yaşayışımız, düşünüşümüz, giyinişimiz ve kendimize göre dinden, ırktan ve ananeden hayat alan bir zevkimiz olduğu gibi bu hayat üslubuna göre de 'saat'lerimiz ve günlerimiz vardı.' Ahmet Haşim'in 'Müslüman'ın Saati' başlıklı bu yazısına vurgu yapan Özer, 'Artık ruhsuz, seküler ve maddeci küresel egemen Batı kültürünün taklitçileriyiz. Ramazan etkinliklerimiz bile bu ruhsuzluktan öylesine etkilenmiş ki bunlar bir kültürün ürünü değil ekonomik çıkar ve reklama dayalı pespaye bir kültürün adaptasyonundan öte değil' diyor.

Ramazan gelince en çok da televizyonun hali içler acısı oluyor. Kameranın karşısına geçen ahkam kesiyor.

Nasıl bir iftar ve sahur olmalı

Günün büyük bir bölümünü oruç tutarak aç ve susuz geçiren bir kişi iftarda ne yemeli sorusuna geldiğimizde Özer, doğru iftarda yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor: 'Sofrada büyüklüğüne göre her bir kişi için en az beş en fazla on adet hurma, kişi başına, yaz ise birer salatalık veya bir dilim karpuz veya taze üzüm. Kış ise marul, dereotu veya yoğurt birlikte yenilmelidir.' Bir iki bardak su içtikten sonra akşam namazı için sofrayı terk ediyoruz. Namazdan sonra sofraya oturduğumuzda ev yapımı ılık bir çorba ile başlayıp sulu yemek, pilav, hoşaf, yoğurt ve/ya ayranla devam etmenin çok yararlı olacağını söylüyor Özer. Sonrası teravih… Sahura gelindiğinde ise Özer, 'Ev yapımı çorba, yoğurt, ayran, mevsimine göre yaş veya kuru sebze, bakliyat yemeği, bulgur pilavı, şekersiz komposto/ hoşaf sahur için ideal öğündür' diyor.

İftar çadırlarındaki yemekler sağlıksız

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde kurulan iftar çadırlarında sunulan yemeklerin sağlıksız olduğuna da değinen Özer, 'Petrokimya kaplarda sunulan sıcak yemeklerin yiyenlere ne denli şifa olur? Yiyeceklerin içerisindeki yağlar ve diğer içerik ile güzelim yaz ayında şekere banmış tatlıları sunmak nasıl bir anlayıştır' diye soruyor. Bazı iftar çadırlarında ise iftarı verenin adının yazılı olmasını ziyadesiyle yanlış bulan Özer, lüks mekanlarda verilen iftar davetlerinin de yanlış olduğunu söylüyor. 'Fakirlerin yer almadığı Ramazan iftarlarında yer almak mü'minlere yakışmaz' diyor.

Su kaybımız fazla oluyor

Yaz aylarında oruçlu olarak geçirilen süre 17-18 saati buluyor. Artan sıcaklığı da eklediğimizde ciddi bir su kaybı ile karşı karşıyayız. Bu nedenle Ramazan'da doğru zamanda yeterli miktarda su tüketmek çok önemli. İçecek denilince insanların aklına suyun pek gelmediğine işaret eden Özer, Ramazan'da reklamı yapılan içeceklerin sağlığa son derece zararlı olduklarının altını çiziyor ve 'İnsan bedenin su ihtiyacı kilo, ortam ısısı, çalışma ortam ve temposu ile yenilen yemeğin miktarına göre değişir. Çok yiyen insanların daha fazla suya ihtiyaçları olacaktır. Vücudun su ihtiyacı su dışında hiçbir sıvı ile karşılanamaz. Bu nedenle Ramazan'da da diğer zamanlarda olduğu kadar su alınmalıdır' diyor.

Osmanlı'da Surre Alayı yapılırdı

Özer, Osmanlı zamanındaki Ramazan geleneklerinden de bahsediyor, Ramazan'ın Osmanlı'da oldukça ihtimam gösterilen bir ay olduğunu söylüyor. Osmanlı'da Ramazan hazırlıklarından belki de en önemlisi Surre Alayı. Diğer adıyla Surre-i Hümayun Alayı. Recep ayının on ikisinde İstanbul'dan yola çıkan bu topluluk Mekke ve Medine'ye yardım ve hediyeler taşıyormuş. Ramazan'da daha fazla sadaka dağılıyor, hem saray hem de zenginlerce yapılan bağışlarda sadece Müslüman değil gayrimüslim halkların fakirleri de gözetiliyor. Osmanlı'nın Ramazan geleneklerinden bir diğeri de varaka-i mahsusa adı verilen 'tembihnameler'. Yayınlanan tembihnamelerde bu ayın kıymetine işaret ediliyor, uyulması gereken kurallar hatırlatılıyor.

HARUN KARABURÇ | 19 TEMMUZ 2014 | YENİ ŞAFAK

Yorum Yap
Diğer İçerikler